PRAKTIJK

Rijlesauto

Wij geven rijles in de nieuwste Ford Focus ST-line met start/stop-systeem die volledig is uitgerust als lesauto en handgeschakeld is. De Ford Focus beschikt over navigatie en talrijke veiligheidssystemen en hulpmiddelen die het rijden vergemakkelijken en op examen gebruikt mogen worden.

Rijlessen

Bij onze rijschool kun je op twee manieren de praktijkopleiding volgen; één of meerdere rijlessen per week, of een snelcursus waarbij je iedere dag bijv. 1,5 uur rijles krijgt.
De duur van opleiding bij een snelcursus is aanzienlijk korter, maar ook intensiever. De intensiviteit van de opleiding kan natuurlijk in onderling overleg aangepast worden.

Bij onze rijschool kun je kiezen uit rijlessen van 60, 90 of 120 minuten. Rijlessen langer dan 120 minuten worden niet gegeven, dit om ervoor te zorgen dat de opname van de lesstof optimaal blijft. Uit ervaring weten we dat de concentratie anders teveel afneemt en de les dan niet meer effectief is.

Er kan gekozen worden voor losse lessen of voor pakketten. Voor de snelcursus zijn alleen de pakketten mogelijk.
In tegenstelling tot wat veel rijscholen beweren is het onmogelijk om na één rijles aan te geven hoeveel rijlessen iemand nodig heeft, echter kunnen we samen wel een schatting maken welk pakket het beste bij jou past. Wanneer er na het behalen van je rijbewijs er nog lessen over zijn van je pakket krijg je het resterende lesgeld uiteraard terugbetaald. Heb je nog enkele lessen extra nodig dan kijken we samen naar de beste optie.

Een rijopleiding bestaat uit verschillende stappen die doorlopen moeten worden. We gaan pas verder met de volgende stap, wanneer je de vorige beheerst. Deze stappen worden bijgehouden op een instructiekaart zodat je zelf je eigen vorderingen goed kunt volgen.
Het tempo waarmee de stappen doorlopen worden is voor iedere leerling verschillend en zal dus op de leerling aangepast worden.
Aangezien niet iedereen hetzelfde is, kiezen wij voor een aanpak die het beste bij jou past en waarbij we jouw inbreng belangrijk vinden.

Tijdens onze rijlessen heeft niet de prestatie, maar de rust van de leerling onze hoogste prioriteit. Een rustige en ontspannen leerling presteert immers het best!

Tussentijdse Toets

De tussentijdse toets (TTT) is een rijtest die verloopt als een echt examen. Het is een goede gelegenheid om alvast te wennen aan het rijexamen; het kan je helpen om eventuele nervositeit weg te nemen. Een examinator van het CBR beoordeelt je rijvaardigheid. Tijdens de toets worden alle examenonderdelen onder de loep genomen en getoetst volgens de officiële exameneisen. Je vaste rijinstructeur rijdt mee. De TTT duurt even lang als een rijexamen. Na afloop van de toets krijg je een advies over de examenonderdelen waaraan je nog extra aandacht moet besteden. Als je de bijzondere manoeuvres in de TTT goed uitvoert, krijg je vrijstelling voor dit onderdeel tijdens het eerstvolgend examen. De TTT heeft een absolute meerwaarde voor de rijopleiding en wordt dan ook bij het nemen van losse rijlessen geadviseerd.

Examen

Het examen verloopt zo:

Je maakt eerst kennis met de examinator. Deze legt uit hoe je examen verloopt en hij vraagt je naar het formulier 'Zelfreflectie'. Dit formulier bespreken jullie met elkaar na afloop van het examen. Je examinator controleert je identiteitsbewijs. Ook checkt hij of je bent geslaagd voor je theorie-examen. Vervolgens doe je op het parkeerterrein een ogentest, daarbij moet je het kenteken van een stilstaande auto kunnen lezen op een afstand van ongeveer 25 meter. Daarna stelt je examinator enkele vragen, ter voorbereiding van de rit. Bijvoorbeeld over het checken van de motorvloeistof of de lampjes op het dashboard. Hierna begint de rit. Een deel hiervan (ongeveer 10 - 15 minuten) rij je zelfstandig naar een bepaalde bestemming. De examinator toetst of je veilig en zelfstandig kunt rijden en of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers.
De examinator let onder andere op:
• je beheersing van de auto
• kijkgedrag
• of je goed voorrang verleent
• inhalen
• in- en uitvoegen
• rijden op kruispunten en rotondes
• bijzondere verrichtingen ( Alleen wanneer je geen vrijstelling hebt gekregen bij de TTT)