Faalangst

Wat is faalangst?
Letterlijk is faalangst de angst om te falen. Je bent bang dat ondanks een goede voorbereiding er een mislukking volgt. Eigenlijk is er ook al angst vooraf. 'Het zal wel niet gaan lukken, ik krijg vast een black-out', zijn gedachten die lang tevoren al meespelen. Faalangst heb je alleen als het gaat om een bepaalde 'taak', iets wat van je wordt verwacht. En ook een 'taak' waar een beoordeling volgt. Voorbeelden: rijexamen, een olympische zwemfinale, een proefwerk op school, spreekbeurt, maar ook het stellen van een vraag in de les aan de leraar. Door de angst presteer je vaak minder dan mogelijk, onder je niveau. Of zijn de dagen/uren voorafgaand aan de 'taak' vreselijk.

Welke soorten faalangst zijn er?
We onderscheiden drie soorten faalangst. Ten eerste is er faalangst voor cognitieve taken. Dan gaat het om proefwerken, het maken van een scriptie, of ander 'hersenwerk'. Daarnaast onderscheiden we faalangst voor sociale taken. Durf ik in het openbaar iets te zeggen bij een bruiloft of begrafenis? Zeg ik tegen de slager dat het 'net een onsje teveel is'? In school komt dit vooral terug bij het houden van een spreekbeurt. Tenslotte kennen we ook faalangst voor motorische taken. Iets presteren met je lijf, zoals bij sportwedstrijden of het maken van een tekening. Uiteraard hebben mensen vaak last van een combinatie. Bij een spreekbeurt kun je natuurlijk te maken hebben met cognitieve en ook sociale faalangst.

Faalangst kan zich op twee manieren uiten:
-Faalangst tijdens de rijlessen; je bent bang om verkeerde beslissingen te maken in het verkeer waardoor je de beslissing meestal niet neemt of te laat neemt.

-Faalangst tijdens het examen; Deze mensen hebben wel de capaciteiten om veilig auto te rijden en om de juiste beslissingen te nemen, maar raken geblokkeerd op het moment van het rijexamen.

Ook het lichaam zal op deze psychische spanning gaan reageren. Mogelijke symptomen bij faalangst zijn hartkloppingen, zweten, trillen, hyperventilatie, slapeloosheid, maag- en darmklachten, hoofdpijn.

Voor meer info zie:faalangst

Onze rijschool heeft zich gespecialiseerd en ik ben dan ook een gecertificeerde faalangst-instructeur . Het doel is om de cursist het vertrouwen te geven dat hij/zij nodig heeft om in het eigen kunnen te geloven.

Het theorie gedeelte kun je op twee manieren afronden. Door een regulier theorie examen of door een individueel theorie examen af te leggen. Hierover adviseren we jou graag.

Het praktijkexamen ronden wij af in twee fases. Een tussentijdse toets (TTT) en het officiële faalangst praktijkexamen. Tijdens de TTT krijg je een proef examen op het CBR waarbij je getoetst wordt op je rijden. Je wordt hier getoetst en niet afgerekend op je rijvaardigheid. Na het afleggen van de TTT krijg je een advies van de examinator waaraan je nog samen met jouw instructeur tijdens de rijles kunt gaan werken. Een positieve bijkomstigheid van deze TTT is dat je vrijstelling kunt krijgen voor je bijzondere verrichtingen, wat betekent dat je deze niet meer hoef te doen tijdens het faalangst praktijkexamen. Vervolgens gaan we samen aan de slag met het advies van de examinator om je klaar te stomen voor het faalangst praktijkexamen Het faalangst praktijkexamen duurt 80 minuten en duurt dus langer dan een regulier praktijkexamen. Op het faalangst praktijkexamen heb je een mogelijkheid om een pauze in te lassen tijdens de rit en krijg je een speciaal opgeleide examinator. Na het afronden van de rijopleiding kun je vol zelfvertrouwen zelfstandig op weg.