PRAKTIJK

Rijlesauto

Wij geven rijles in de nieuwste Volkswagen golf 8  die volledig is uitgerust als lesauto in de automaat en schakelversie. De Golf 8 beschikt over navigatie, achteruitrijcamera, adaptieve cruisecontrol, lane assist en talrijk andere veiligheidssystemen en hulpmiddelen die het rijden vergemakkelijken en veiliger maken en op examen gebruikt mogen worden. Op deze manier lopen we mee met de laatste ontwikkelingen op dit gebied.

Rijlessen

Bij onze autorijschool kun je één of meerdere rijlessen per week volgen. Dit is uiteraard afhankelijk van de behoefte van de leerling, de snelheid waarmee het theorie gedeelte met succes word afgerond en de beschikbaarheid van de leerling.

Bij onze rijschool kun je kiezen uit rijlessen van 50, 75 of 100 minuten. Rijlessen langer dan 100 minuten worden niet gegeven, dit om ervoor te zorgen dat de opname van de lesstof optimaal blijft. Uit ervaring weten we dat de concentratie anders teveel afneemt en de les dan niet meer effectief is.

Er kan gekozen worden voor losse lessen of voor pakketten. In tegenstelling tot wat veel rijscholen beweren is het onmogelijk om na één rijles aan te geven hoeveel rijlessen iemand nodig heeft, echter kunnen we samen wel een schatting maken welk pakket het beste bij jou past. Wanneer er na het behalen van je rijbewijs er nog rijlessen over zijn van je pakket, krijg je het resterende lesgeld uiteraard terugbetaald. Heb je nog enkele lessen extra nodig dan kijken we samen naar de beste optie.

Een rijopleiding bestaat uit verschillende stappen die doorlopen moeten worden. We gaan pas verder met de volgende stap, wanneer je de vorige beheerst. Deze stappen worden bijgehouden in een rijles-app, dit zodat je zelf je eigen vorderingen goed kunt volgen.
Het tempo waarmee de stappen doorlopen worden is voor iedere leerling verschillend en zal dus op de leerling aangepast worden.
Aangezien niet iedereen hetzelfde is, kiezen wij voor een aanpak die het beste bij jou past en waarbij we jouw inbreng belangrijk vinden.

Tijdens onze rijlessen heeft niet de prestatie, maar de rust van de leerling onze hoogste prioriteit. Een rustige en ontspannen leerling presteert immers het best!

UPDATE: door de 2 corona lockdowns is er bij het CBR een grote achterstand ontstaan in het afnemen van de Tussen Tijdse Toetsen, rijexamens en theorie-examens. Aangezien de wachttijden erg lang zijn is het van belang dat het theorie-examen zo snel als mogelijk positief wordt afgesloten. Ons advies in deze is dan ook, als het even kan al te starten met de theorie-opleiding vóór dat er met de praktijkopleiding wordt gestart. Dit om nog meer vertraging in de opleiding te voorkomen. Voor meer informatie omtrent deze situatie kunt u altijd contact met ons opnemen.

 

Tussentijdse Toets

De tussentijdse toets (TTT) is een oefenexamen wat verloopt als een echt examen. Het is een goede gelegenheid om alvast te wennen aan het rijexamen. Het kan je helpen om eventuele nervositeit weg te nemen. Een examinator van het CBR beoordeelt je rijvaardigheid. Tijdens de toets worden alle examenonderdelen onder de loep genomen en getoetst volgens de officiële exameneisen. Je vaste rijinstructeur rijdt mee. De TTT duurt even lang als een rijexamen. Na afloop van de toets krijg je een advies over de examenonderdelen waaraan je nog extra aandacht moet besteden. Als je de bijzondere verrichtingen in de TTT goed uitvoert, krijg je vrijstelling voor dit onderdeel tijdens het eerstvolgend examen. De TTT heeft een absolute meerwaarde voor de rijopleiding en wordt dan ook bij het nemen van losse rijlessen geadviseerd.

Examen

Het examen verloopt zo:

Je maakt eerst kennis met de examinator. Deze legt uit hoe je examen verloopt en hij vraagt je naar het formulier ‘Zelfreflectie’. Dit formulier bespreken jullie met elkaar na afloop van het examen. Je examinator controleert je identiteitsbewijs. Ook checkt hij of je bent geslaagd voor je theorie-examen. Vervolgens doe je op het parkeerterrein een ogentest, daarbij moet je het kenteken van een stilstaande auto kunnen lezen op een afstand van ongeveer 25 meter. Daarna stelt je examinator enkele vragen, ter voorbereiding van de rit. Bijvoorbeeld over het checken van de motorvloeistof of de lampjes op het dashboard ( wanneer je vrijstelling op je TTT verdient hebt dan is dit niet meer het geval). Hierna begint de rit. Een deel hiervan (ongeveer 10 – 15 minuten) rijdt je met de navigatie naar een door de examinator gekozen bestemming. De examinator toetst of je veilig en zelfstandig kunt rijden en of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers.
De examinator let onder andere op:
• Je beheersing van de auto
• Kijkgedrag
• Of je goed voorrang verleent
• Inhalen
• In- en uitvoegen
• Rijden op kruispunten en rotondes
• Bijzondere verrichtingen ( Alleen wanneer je geen vrijstelling hebt gekregen bij de TTT) of bij een herexamen.